50+ Mobiel Blog

Wifi in het buitenland, let op!

Geschreven door 50plusMobiel | Jul 21, 2022 8:34:48 AM

 



Je kent het wel, je bent op vakantie, je komt aan bij je resort en je krijgt het kaartje met daarop de wifi code direct voor je geschoven. Ideaal natuurlijk! Maar een openbaar wifi-netwerk gebruiken gaat nooit helemaal zonder risico’s. Lees hieronder waarom! 

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit helemaal veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s echter wel beperken. Hieronder staan een aantal tips hoe je dit kunt beperken. 

Gebruik apps
Apps zoals Instagram, Facebook en Internet bankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Hierdoor kunnen mogelijke hackers niet zien wat jij verstuurt of doet op je apps. Zorg er dus voor dat je altijd op apps dingen doet in plaats van op een browser. 

Update je telefoon
Zorg dat je altijd de laatste updates van je telefoon hebt geïnstalleerd zodat alle beveiligingen up-to-date zijn! 

Check altijd de URL, mocht je toch het internet op gaan
Mocht je een rare website tegenkomen of het niet vertrouwen kun je altijd even de URL bekijken en controleren op gekke spelfouten. Daarnaast kun je zien of er een slotje staat in het adresbalk. Als er een slotje staat, is het sowieso goed. Staat er een rood slotje of staat er helemaal niks, log dan niet in.