zoeken
menu
sluiten

Zo zit dat; Bellen en internetten in het buitenland

Harry_wijst_SimOnlyPage_475x635
clock
Leestijd: 2 minuten

 

Op vakantie naar het buitenland? Dan is wel zo handig om je mobiel bij de hand te hebben voor navigatie en om de leukste hotspots te ontdekken. Maar hoe zit het met bellen en internetten in het buitenland en waar moet je op letten? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten.

 

Roaming

We kennen het allemaal, het wel gezegde sms’je wanneer je de grens overgaat van je provider met daarin de tarieven die gelden binnen het land waar je op dat moment bent. Jouw simkaart maakt op dat moment verbinding met een van de lokale mobiele netwerken in dat gebied, het dataverkeer wordt doorgestuurd naar jouw Nederlandse mobiele netwerk. Dit doorsturen wordt roaming genoemd. Hierdoor kan jij op een ander netwerk gewoon blijven bellen en internetten.

Roaming in de EU: hetzelfde tarief als in Nederland

Sinds 2017 is het zo dat je niet meer betaalt voor het roamen in de EU. Voor roaming is de wereld in vier zones ingedeeld en de EU valt onder zone 1. Binnen de EU (zone 1) kun je dus overal kosteloos (op je eigen vaste tarieven na) gebruik maken van een lokaal netwerk.

Roaming buiten de EU: extra kosten en andere regels

Ga je op reis buiten de EU? dan gelden er dus wel extra kosten voor gebruik van internet, bellen en sms’en. Zet dan je dataroaming uit om hoge kosten te voorkomen. Buiten de EU gelden andere tarieven en kunnen de kosten flink oplopen. De kosten per MB verschillen per land en per provider. Controleer daarom vooraf de tarieven voor jouw reisbestemming.

Op een veerboot, cruiseschip of in het vliegtuig?

Reis je met het vliegtuig, cruiseschip of veerboot? Pas op! Op zee of in de lucht ben je vaak buiten de EU. Dan maakt je telefoon geen verbinding met een lokaal netwerk via een zendmast, maar met een satelliet. En dat kost héél veel geld. Zet je roaming uit!

Zo kun je bellen & sms’en in het buitenland

Bij 50+ mobiel zorgen we ervoor dat je in het buitenland automatisch overschakelt naar 4G als het daar beschikbaar is. Ook hebben we een handig overzicht met alle zones en tarieven per land. Je moet er alleen voor zorgen dat roaming aan staat op je telefoon.

Roaming aanzetten op een Android telefoon 

Open het instellingenmenu.
Ga naar ‘Verbindingen’.
Druk op ‘Mobiele netwerken’.
Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts.

Roaming aanzetten op een iPhone

Open de ‘Instellingen’ app.
Druk op ‘Mobiel netwerk’.
Ga naar ‘Opties mobiele data’.
Schuif de slider naast ‘Dataroaming’ naar rechts.

Tips voor in het buitenland

  • Zet je internet uit wanneer je het niet gebruikt. Je mobiel verbruikt ook internet voor apps en berichten op de achtergrond met dataroaming.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps offline, download je muziek, plattegronden en video's voordat je op reis gaat.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van WIFI spots.
  • Verblijf je in zone 2 t/m 4 en wordt je gebeld? Let dan op, jij betaalt de kosten. Probeer bellen via Whatsapp of Skype om dit voor te zijn.

Meer weten over de tarieven van 50+ Mobiel? Bekijk dan deze pagina.

Gerelateerde blogs