zoeken
menu
sluiten

Wat is phishing en hoe voorkom ik het?

harry_404
clock
Leestijd: 2 minuten

Een mailtje over een nog niet betaalde rekening, hij lijkt echt maar komt van een onbekend vaag e-mail adres. Phishing we hebben er allemaal wel eens van gehoord, of zelf mee te maken gehad. In deze blog leggen we uit wat het nou precies is en hoe we het voorkomen.

 

Phishing wat is het?

Phishing is een manier die cybercriminelen gebruiken om je op valse links te laten klikken. Ze vragen je om je wachtwoord, inlog, creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens om zo geld van je te stelen of het te gebruiken voor identiteitsfraude. Vaak zijn het mailtjes van bedrijven waar jij ook daadwerkelijk bij aangesloten bent, hierdoor kan je in verwarring raken of het mailtje echt is of nep. Bedrijven die vaak worden genoemd zijn bijv.: Je bank, de Belastingdienst of telecomprovider. Phishing gebeurt vaak via de mail, maar komt ook steeds vaker voor op WhatsApp. 

Hoe herken ik zo’n phishing mail?

Een phishingmail herkennen kan nog best ingewikkeld zijn. Cybercriminelen worden er namelijk steeds beter in om een mail zo echt mogelijk te laten lijken. Toch zijn er een paar dingen waar je op kan letten om te onderscheiden of het een echte of een nepmail is:

 

  1. Controleer de afzender van de mail
    Vaak kan je aan de afzender al zien dat het een nepmail is. Veel phishers veranderen de naam in de naam van de instelling maar mailen vanuit een eigen e-mail adres. Check dus altijd eerst het e-mailadres. Ook kan het bijv. zijn dat ze 50plus mobiel voor het apenstaartje zetten; 50plusmobiel@mail.123.com.
  2. Controleer links
    Klik nooit, maar dan ook nooit gelijk op linkjes en knopjes als je niet zeker weet dat de mail echt is. Beweeg er overheen met je muis (laptop) of houd hem lang ingedrukt (telefoon) om te zien waar de link heen gaat. Het kan ook dat er een software achter de link zit die jouw computer/telefoon kan hacken, klik daarom nooit gelijk op het linkje.
  3. Controleer de taal
    Vaak is het taalgebruik in de mail slecht en niet goed. Check de mail dus eerst op taalfouten en niet of foutief geplaatste leestekens. 

Toch geklikt en nu?

Kwam je er te laat achter en heb je toch je gegevens ingevoerd of geklikt op een foute link? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de desbetreffende instantie. Je bank kan bijv. je rekening voorlopig blokkeren. Wijzig ook gelijk je wachtwoord van je account, kies voor een wachtwoord met een combinatie van kleine & grote letters, cijfers en leestekens. 

Kom je er zelf niet uit en heb je een phishing mail ontvangen vanuit 50+ Mobiel? Neem dan contact op met onze klantenservice en zij helpen u verder.

 

Gerelateerde blogs